Kako napisati životopis?

Kako napisati životopis?

Životopis (Curriculum vitae-CV) započinjemo osobnim podatcima: Imenom i prezimenom, adresom, datumom rođenja, kontakt podatcima, spolom i državljanstvom.

Nakon toga upisujemo podatke o formalnom obrazovanju i edukacijama počevši od zadnje završenog : završen fakultet i srednja škola ili samo srednja škola (osnovna škola se ne upisuje. Ukoliko si pohađao/la neke seminare, radionice, edukacije… upisuješ ih nakon formalnog obrazovanja. Vrlo je važno navesti vremenska razdoblja obrazovanja.

Slijedi radno iskustvo. Ukoliko imaš radnog iskustva počinješ sa zadnjim radnim mjestom prema prvom. Važno je upisati datum od kada do kada si radio/la, naziv radnog mjesta, te naziv i adresu poslodavca.  Ukoliko nemaš radnog iskustva možeš navesti praksu, sezonski posao, volontiranje…

Slijedeće su poznavanje stranih jezika i rada na računalu.  Ukoliko govoriš neki od stranih jezika i znaš se koristiti računalom, to je svakako dobro navesti.

Ukoliko imaš neki hobi ili  znanja i sposobnosti (npr. znaš svirati neki instrument, kreativan/na si, razumiješ se u životinje, biljke, popravke, baviš se sportom…) svakako navedi u životopisu pod. ostala znanja i aktivnosti.

Na kraju idu preporuke (ukoliko ih imaš) te tvoj potpis.

Kod životopisa je bitno:

treba biti uredan i pregledan,

napisan na računalu,

ne smije biti predug,

gramatički i pravopisno točan,

iskren

Važno je napomenuti da životopis predstavlja sve što si ti u ovom trenutku. Iz tog razloga je bitno da životopis uvijek nadopunjavaš.

Obzirom da se u zadnje vrijeme najčešće koristi Europass CV, ovdje možeš naći formular

Primjer životopisa